krušnohoří

01.08.2014 11:25

KRUŠNOOHŘÍ
1.-10.8. 2014
Cykloputování přes Krušné hory + vodácké splutí Ohře

Aktivní dovolená, poznávání, seznámení, příroda, My.

Nejdřív pět dnů putování na kolech, noci v horách, sdílení v tichu v kruhu u ohně, liduprázdné hory a My. Propojování s živly a holé pláně. Výstupy na rozhledové vrcholy, večery u ohníčku, konstelace, společná zpívání a modlitby, jimž rozumí všechna srdce… Potom čtyři dny letního putování po Ohři s tábořením v kempech, večery s kytarou a programem. Plout budeme na dvoumístných kánoích z Chebu dál po proudu řeky. Vítáme Vás na této plavbě! Možnost zúčastnit se i jen jedné části putování - jen kola nebo jen lodě.

  
Cena: 4.900 Kč zahrnuje jídlo 3x denně po celých 10 dnů, sladké svačinky k tomu, vstupné do všech památek (Tiské stěny, muzea, několik rozhleden), příspěvek na organizaci a společný materiál (opravy kol, igelitové přehozy přes zavazadla, lékárnička, vařiče…), 4x ubytování v placených vodáckých kempech, vstupné na hrad Loket, příspěvek na benzín a parkování doprovodného vozidla, zapůjčení veškerého vodáckého vybavení.

S sebou bude potřeba: pojízdné kolo, nosič a cyklistické brašny. Skutečně doporučujeme pořídit brašny na kolo nebo se dá také přivázat obyčejný batoh provazy na nosič. Varianta vyrazit s batohem na zádech se nám v praxi opravdu neosvědčila. Potřeba budou i gumicuky (natahovací gumy s háčky na obou stranách) na pořádné přichycení zavazadel k nosiči. Také jednu náhradní duši ke svému kolu - každý má jinou a ne všechno se dá zalepit. Dále bude potřeba: stan (hlaste kdo hledáte i nabízíte volné místo ve stanu), teplý spacák, karimatka, dobrá pláštěnka, baterka – nejlépe čelovka, nůž, ešus (hliníkový nebo nerez, ne plastová mistička), lžíce, 2 láhve na vodu, hygienické potřeby, oblečení do každého počasí, pokrývka hlavy, plavky, šátek, propiska. Vše dobře zabalit a připevnit ke kolu.

Jídlo na putování bude zajištěno 3x denně. Ráno čaj a sladké obilné kaše (či polévka a pečivo), přes den chléb, máslo, vajíčka, sýry, zelenina, ovoce a každý den také sladké svačinky. Večer se bude vařit na ohni v hrnci vegetariánská kuchyně. Za nepříznivého počasí možná i na vařičích v menších skupinkách (zajistíme). Začínáme v pátek večeří, končíme v neděli obědem.

Noclehy: Na cyklo části ve volné přírodě. Na vodácké části ve vodáckých kempech ve stanech (stany si musíte zajistit sami, případně kdo nemá, může být ubytován u někoho, kdo má - hlaste se oběma směry). V kempech jsou umývárny, WC, pitná voda, někde i přístřeší na program v případě deště.

Doprovodné auto pojede podél řeky, kde to bude možné. Přiveze každý večer do kempu nádobí na vaření, potraviny, cestou nasbírané dřevo, stany, případně i vaše spacáky (aby byly v suchu), takže můžete po celý den jet v lodi nalehko jen se sudem se svými věcmi. V případě nouze naloží i nemohoucího vodáka.

Lodě: řeku budeme sjíždět na dvoumístných plastových kánoích z půjčovny. K lodi bude mít každá dvojice půjčený i plastový vodotěsný barel na osobní věci a každý účastník i pádlo a vestu. Partneři mohou plout v lodi spolu, ostatní účastníci se budou v lodích střídat a poznávat plutí ve dvojicích s různými lidmi.
  
Trasa Cykloputování: začínáme v Děčíně, nejníže položeném městě v ČR. Odtud se vyšplháme na hřeben Krušných hor a celých pět dnů budeme putovat po hřebeni na západ ve výšce kolem 1.000 m n.m. Navštívíme pískovcové skalní město Tiské stěny, několik rozhleden (Děčínský Sněžník, Komáří Vížku, Horu svaté Kateřiny, Klínovec a Blatenský vrch), přírodní útvary, skály, rašeliniště, přehrady, holé krušnohorské pláně, Boží Dar. Putování zakončíme v Karlových Varech procházkou po kolonádě s horkými minerálními prameny. Program: denně ujedeme pomalým tempem 25-40 Km na kole, k tomu se budeme kochat krásami krušnohorské krajiny, dívat se do vnitřního světa přes konstelační náhledy a šamanské chvilky, stavět rodinné konstelace v chrámech přírody, navštěvovat rozhledny pro získání nadhledu, hrát drobné hry, tábořit, sdílet v kruhu u ohně, číst příběhy a zpívat s Jurášem s
krásným kytarovým hudebním doprovodem.
Trasa a zkušenosti vodácké části: toto putování přibírá i účastníky s málo zkušenostmi a začátečníky. Vodáckým dovednostem vás naučíme. Kdo na vodě nikdy nejel, bude první den ve dvojici s někým zkušenějším. Po sehrání posádek na klidné vodě se vydáme na splutí Ohře. Plavit se budeme z Chebu přes Kynšperk nad Ohří, Sokolov, Loket, Svatošské skály, Karlovy Vary, Kyselku a dál. Plavbu ukončíme podle celkové situace, nejdále ve Vojkovicích. Podmínka účasti je umět plavat. PLYNUTÍ... Nemusíš tlačit vodu z kopce dolů. Teče sama. Po proudu odtéká, co pustíme, naše minulost. Po proudu přitéká k nám Nové, naše budoucnost. A pod lodí právě teď - jasná Přítomnost. Dovolíme si, s trochou námahy pádlování, necha se unášet po proudu.
  
Začátek akce: pátek 1.8. v 20:32h na hlavním nádraží v DĚČÍNĚ po příjezdu vlaku od Prahy. Odtud se přesuneme k pozdní večeři a noclehu. Konec cykločásti: ve středu 6.8. v 15h na nádraží v KARLOVÝCH VARECH – ke stihnutí spojů do Prahy a dále do Brna (nebo k přesunu do Chebu s námi). Začátek vodácké akce: středa 6.8. v 21:30h ve Vlakové stanici CHEB (po příjezdu vlaku od Prahy). Odtud se přesuneme k ubytování a k pozdní večeři. Můžete přijet i dříve, budeme na tábořišti. Konec celé akce: v neděli 10.8. kolem 14:30h na některé vlakové zastávce u Ohře (Karlovy Vary, Ostrov, Vojkovice) - ke stihnutí spojů do Prahy a dále do Brna.

Akci vede: Markéta Černocká, Juráš Žemlík a přátelé

Přihlášky: Markéta Černocká, jezi@centrum.cz, 776 662 435
https://www.praminky.cz

    
Rozhlédni se, člověče,
než ti život mezi prsty uteče,
Opusť svoji rodnou pec
a vylez si s námi někam na kopec…
píseň Rozhlédni se, člověče: https://www.youtube.com/watch?v=H2HhmhxfBVk

Vcházíme na svět a jsme bez viny,
nejdřív jsme lidé, pak kus krajiny.
Matkou je nám Zem, co do nás zvolna vtéká,
rodíme se jako pramen a umíráme jako řeka.
Půjdem zpět k pramenům,
k vodě a kamenům....
píseň Zpět k pramenům: https://www.youtube.com/watch?v=chJV5xrEnZU