vandr moravský kras

30.08.2015 11:36
Ahoj!
Tento víkend je v plánu vandřík po hranici Moravského krasu. Tak chci připomenout, případně ještě přizvat. :-)

Vyhovuje Vám víc odjezd z Brna v pátek navečer nebo v neděli ráno?
 
Mám pro Vás následující návrh (a těším se na doplňovací a pozměňovací návrhy z Vaší strany).

Dojedeme do Blanska, vydáme se po zelené značce k rozcestníku "skalní mlýn". Zde máme několik možností, vybrala jsem dvě základní:
1. vydáme se po modré značce k turisticky nejnavštěvovanějším místům Moravského krasu a stočíme to pak kolem Macochy do Vilémovic. (na této trase narazíme na vše, co je z "všeobecného povědomí" známo jako "nejzajímavější". Krom toho nám však hrozí strážky s mraky turistů a stánkama se suvenýrama...)
2. budeme pokračovat po zelené kolem které jsou rovněž jeskyně, z krasových se vstupným lze zmínit Kateřinskou, skalní oblouk Čertův most a možná (nevím) by se tam dala najít nějaká další "díra v zemi", do níž by šlo vlézt... :-) A pak kolem jeskyně Kravské díry, významná hlavně kvůli archeologickým nálezům, dojdeme rovněž do Vilémovic. (mně osobně by se víc líbila tato varianta, ale nikoho nechci ovlivňovat - nastane varianta, pro níž bude víc hlasů... :-)
 
Ať tak jako tak, z Vilémovic budeme pokračovat do Rudic, kde dojdeme k Rudickému propadání - místu, kde se potok vlévá do skály takovým vodopádem, jako by tekl kamsi "do pekla"... :-) Toto místo bude dobré na přenocování. Pokud tam budeme chtít přenocovat, je fajn, že tam je "použitelná" jeskyně, takže čistě teoreticky by nemusel být nezbytně nutný stan - ale nechám to na zvážení každého, zda chce stan. :-)
 
Z Blanska do Rudic je to oběma cestami cca 18km, takže na den pohodová procházka.

V neděli bychom se zastavili ještě u kaolinového lomu, kde bychom si mohli chvíli hrát a něco vymodelovat. Je tam fajn, že tam lze nahrábnout hlínu několika barev, takže je možné modelovat i barevně. :-) Zájemci si mohou v lomu i zaplavat (je tam zakalená voda, ale kromě částeček hlíny čistá)

Až nás to přestane bavit, vydáme se na jih do Křtin, dále pak půjdeme kolem jeskyně Býčí skály, vylezeme na Alexandrovu rozhlednu a slezeme do Adamova (celkem 19km), nebo do Babic (21 kratší cestou), nebo kolem Prosby lesa (pěkná studánka), odkud můžeme jít jak do Babic, tak do Bílovic (oboje cca 25km celkem).
 
V případě, že bychom vyjeli už v pátek, odpadá varianta, že bychom se obešli bez stanů, neboť poblíž Blanska moc o ničem pro nevhodné počasí nevím. Trasa by byla podobná, jen bychom se trošku posunuli z Blanska už v pátek a mohli bychom v sobotu projít v centru mor. krasu třeba nějaké "kolečko" zahrnující obě varianty z předchozího textu.

Tak Vás prosím o vyjádření, zda jdete, která varianta sobotní cesty se Vám líbí víc, a zda preferujete pátek večer, či sobotu ráno. 

Případně pokud máte nějaké další návrhy, nápady, stížnosti... Tak sem s nimi!

Markéta